Komplisert gjeld

Gjeld er komplisert, spesielt kredittkortgjeld. Det som skiller kredittkortgjeld og forbrukslångjeld fra alle andre typer av gjeld er at den ofte er fordelt på veldig mange kreditorer og rentene varierer veldig mye. Dette gjør sitt til at det kan være svært vanskelig å begynne å betale ned på gjelden sin.

Dersom du sliter med å betale ned gjelden din fordi du har mistet oversikten så har vi noen gode tips til deg:

Finn ut hvor mye du skylder

Det kan være skremmende og tidkrevende men det er et «must» dersom du skal bli kvitt gjeldsproblemene. Et godt tips er å bruke post-it lapper på hver gjeldspost. På lappene kan du skrive opp hvor mye hvert avdrag er på i måneden, da får du en bedre oversikt. Når dette er gjort så anbefaler vi at du enten legger inn  i Excel med renter. Dersom du ikke er kjent med Excel kan du få noen du kjenner til å gjøre jobben. Dette vil gi deg en oversikt som er gull verdt!

Finn ut hvor mye du tjener i måneden

Ikke så vanskelig dersom du har fastlønn, hvis du ikke har fastlønn så anbefaler vi at du tar gjennomsnittet av de siste 3 siste lønningene.

Finn ut hva du bruker penger på

Gå i nettbanken din å finn ut hvor pengene dine går hver måned. Bruk samme system som på første punkt. Legg inn i Excel, da kan du bruke et budsjett (det finnes flere ferdiglagde budsjetter på internett). Her fyller du inn slik pengebruken er i dag.

Finn ut hvor mye du kan betale ned og lag et budsjett basert på dette

Når du har gjort ferdig disse punktene må du lage et nytt budsjett med et fokus FÅ GJELDEN DIN NED. Dropp alle unødvendige utgifter som kjøp på benisnstasjoner,snus, cola og godteri. Det er viktig at budsjettet er realistisk og står i stil med gjelden din.

Oppsummering

Ja kredittkortgjeld er komplisert, men med denne enkle metoden kan du faktisk gjøre den mindre komplisert. Denne oppskriften gir deg kontroll og får du kontroll er ikke gjelden din komplisert lenger.