Er det politisk korrekt å gi skattelette på forbruksgjeld?

Det raser en debatt hvert år rundt dette med skattelette på gjeld vs. formueskatt. Det mange økonomer mener er at gjeld ikke er bra og bør ikke belønnes. Derimot så mener de samme økonomene at sparing bør belønnes. I teorien høres dette praktisk ut og ikke minst logisk, men det er bare i teorien mener vi. Det er spesielt «belønningen» for kredittkortgjeld og forbrukslångjeld det ref. til i debattene. Vi syntes dette er et såpass interessant tema at vi har gjort oss noen tanker om dette.

Hvorfor bare i teorien?

Et skattetrekk skal stå i stil med en persons inntekt. Et skattetrekk utgjør i snitt 30 % -36 % av årslønnen til Kari og Ola Nordmann. Dersom en har mye gjeld (boliglån,kredittkortgjeld, studielån) så har mindre å rutte med enn de som kanskje har 50000,- kroner på bok. Det at man da får et skattetrekk som ikke er kjempe markant eller stort mener vi ikke er noen stor belønning. Det er slik at alle ønsker å unngå å ha mye i gjeld, vi tror heller ikke at dette er en motivasjon for de med mye gjeld.

Vi kan skjønne at signalene kanskje blir feil ved å ha et slikt skattelette, men det er en grunn til at det eksisterer. Grunnen er at skatten skal stå i stil med inntekter/utgifter. Man kan sammenligne dette fradraget med:

  • Barnehage fradrag
  • Pendler fradag
  • Sykdomsfradrag

Skille mellom ulike typer gjeld?

Et av forslagene som noen politikere har kommet med er å skille mellom ulike typer gjeld, altså at man rentefradrag på boliglån men ikke kredittkortgjeld. Dette mener vi er et svært egoistisk forslag. Vi vet at de aller fleste med kredittkortgjeld, forbrukslångjeld eller inkassogjeld ikke har en solid økonomi. For veldig mange av de som faller inn under denne gruppen så er dette rentefradraget en dråpe i havet av hva de skylder. Dersom man velger å fjerne dette fradraget vil disse menneskene slite ennå mer enn de gjør i dag.

Oppsummering

Ja det er korrekt, om det er politisk korrekt er ikke opp til oss å bedømme. Ingen tar opp gjeld for å få dette fradraget, det er for de aller færreste gunstig med et slikt fradrag.